salad dressing

Easy Lemon Orzo – Een paar koks

Hier leest u hoe u orzo kunt bereiden als een eenvoudig bijgerecht! Deze rijstvormige pasta kan in een paar minuten worden bereid, eenvoudig op smaak gebracht met boter en citroen.

Orzo met citroenboter

Hier is een basisrecept voor de voorraadkast om te combineren met snelle doordeweekse maaltijden: orzo! Deze rijstachtige pasta is supersnel te koken, waardoor hij ideaal is voor die avonden dat je snel iets op tafel wilt hebben. Dit orzo-recept is ongelooflijk eenvoudig maar voelt geruststellend en nostalgisch aan, en combineert de zachte granen met boter en een vleugje citroen. Het is zo goed dat je het snel aan je normale rotatie toevoegt… en je dan afvraagt ​​hoe je ooit zonder hebt geleefd!

Wat is Orzo?

Orzo is een kleine pasta in de vorm van rijstkorrels. Bekend als risoni in Italië kan het op verschillende manieren worden geserveerd: als bijgerecht, als pilaf, als onderdeel van een orzo-salade of in soepen. Er zijn twee manieren om orzo te koken: gekookt in veel water zoals pasta, of gekookt als rijst, waar het suddert en alle vloeistof opneemt.

Er zijn verschillende maten orzo verkrijgbaar in de winkel: wij geven de voorkeur aan middelgrote korrels die ongeveer zo groot zijn als rijstkorrels. Je kunt ook verschillende kleuren orzo vinden, zoals driekleurige orzo die natuurlijk kleurt bij zongedroogde tomaten en spinazie.

Orzo

Hoe Orzo te koken

Er zijn twee manieren om orzo te koken: de pastamethode (koken in een grote pan met kokend water en afgieten) en de rijstmethode (sudderen met minder water tot alles is opgenomen). De beste manier om plakkerige orzo te vermijden is de pastamethode: het levert heerlijk malse, goed gescheiden korrels op. De rijstmethode is romiger, maar je loopt het risico dat het plakkerig of drassig wordt. Zo kook je orzo:

 • Breng een pan water aan de kook. Schatting ongeveer 8 kopjes water voor 1 kopje orzo.
 • Voeg de orzo toe, breng weer aan de kook en kook 8 minuten. Proef een boon. Als het redelijk mals is met een kleine hoeveelheid “kauw” in het midden, is het klaar. Zo niet, kook dan nog 1 tot 2 minuten: pas op dat u het niet te gaar kookt.
 • Giet af en breng op smaak. Giet het water uit de pan en doe de orzo terug in de pan. Breng op smaak met zout, boter en citroensap. Directe ondersteuning!
Orzo recept

Smaakvariaties

Dit eenvoudige orzo-recept met boter, zout en een scheutje citroen is zo eenvoudig en toch bevredigend! De boterachtige smaak doet ons bijna denken aan een hoge versie van ingeblikte max en kaas (minus de kaas!). Er zijn veel manieren om dit eenvoudige gerecht te versterken – hier zijn een paar ideeën:

 • Gehakte kruiden. Een beetje gehakte peterselie is heerlijk, of voeg wat tijm of gehakte bieslook toe.
 • Parmezaanse kaas. Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas toe om het naar nieuwe hoogten te brengen.
 • Feta kaas. Een snufje fetakaas voegt een mooi zout contrapunt toe.
 • Knoflook. Bak een fijngehakt teentje knoflook in een beetje boter of olijfolie en roer het dan met het zout door de gekookte orzo.
 • Spinazie. Bak de babyspinazie (met of zonder knoflook) bruin en voeg dan de gekookte orzo en het zout toe. Feta kaas zou ook een leuke toevoeging zijn!
Orzo

Meer orzo-recepten

Er zijn veel manieren om orzo te gebruiken! Hier zijn enkele ideeën, afkomstig van deze website en andere:

Laat ons weten wat je vindt van het eenvoudige recept voor bijgerechten hieronder en andere manieren waarop je orzo wilt serveren.

Meer basisbegeleidingen

Dit orzo-recept heeft ons veel doordeweekse avonden bespaard. (In feite, terwijl ik dit schrijf, bracht Alex me net een gerecht van dit exacte recept!) Hier zijn enkele eenvoudige bijgerechten die perfect zijn om een ​​maaltijd af te ronden:

Dit orzo-recept is…

Vegetarisch. Gebruik voor veganisten olijfolie of plantaardige boter.

printen

klok klok icoonbestek bestek icoonvlag vlagpictogramdossier mappictograminstagram instagram icoonpinterest pinterest icoonFacebook facebook icoonprinten print icoonvierkanten vierkanten icoonhart hart icoonsterk hart hart solide icoon

De omschrijving

Hier leest u hoe u orzo kunt bereiden als een eenvoudig bijgerecht! Deze rijstvormige pasta kan in een paar minuten worden bereid, eenvoudig op smaak gebracht met boter en citroen.


 • 1 kopje orzo
 • ½ theelepel koosjer zout
 • 1 eetl boter (of olijfolie)
 • 2 eetlepels vers citroensap (½ citroen)
 • Gehakte verse peterselie of fetakaas kruimels, voor garnering (optioneel)


 1. Vul een middelgrote pan met 8 kopjes water en breng aan de kook. Voeg, zodra het kookt, de orzo toe en roer.
 2. Breng de pan weer aan de kook en kook ongeveer 8 minuten tot de orzo zacht is. (Proef een korrel om de gaarheid te meten.) Giet af in een vergiet en doe de orzo terug in de pot.
 3. Roer koosjer zout, boter (of olijfolie) en citroensap erdoor. Proef en voeg naar smaak meer citroen toe. Voeg eventueel gehakte peterselie of fetakaas toe om te garneren. Serveer onmiddellijk; restjes blijven maximaal 5 dagen in de koelkast.

 • Categorie: bijgerecht
 • Methode: Gekookt
 • Keuken: Mediterraans
 • Dieet: veganistisch

Trefwoorden: Orzo, orzo recept, wat is orzo

Sonja Overhiser

Source link

Related Articles

Back to top button