pancake mix

Mijn favoriete gestoofde rode kool

Dit is mijn favoriete recept voor gestoofde rode kool! Het is pittig, zout en een beetje zoet dankzij de toevoeging van gesneden appels.

Een witte pot wordt gebruikt om de groenten te smoren. Het ligt op een wit oppervlak.

Ik post niet veel plantaardige kanten op deze blog.

Het is niet echt een bewuste keuze. Het is een product van mijn gewoontes. Meestal zijn de groentekanten die ik bij mijn diners serveer heel, heel eenvoudig.

Denk aan gestoomde broccoli of boerenkool, een kleine salade met de dressing die ik in de koelkast heb, of een seizoensgroente die eenvoudig geroosterd is met olijfolie, zout en peper. Allemaal voedzaam, allemaal goed, maar geen dingen waarvan ik denk dat ik ze deel.

Er zijn nog een paar doordachte plantaardige bijgerechten waar ik van hou. Een daarvan is de Miso Butter Spruitjes die ik in de herfst deelde. Een andere is een soort gemasseerde boerenkoolsalade, vaak mijn tahin-munt-boerenkoolsalade of mijn tofu-feta-boerenkoolsalade.

Als ik iets stevigers wil dan alleen een groente – een groente gemengd met een volkoren – vind ik deze Broccoli Tabbouleh erg lekker.

En dan is er nog de gesmoorde kool.

Een witte kom bevat gesmoorde rode kool en appels.

Gestoofde kool – niet de meest sexy recepttitel, toch? Toch is het een van mijn meest loyale en geliefde bijgerechten.

Deze bescheiden vegetarische kant is niet alleen lekker, voedzaam en vullend. Het is ook veelzijdig, gemakkelijk te maken en maakt een grote pot met kruisbloemige goedheid, wat betekent dat er genoeg restjes voor de week zijn.

Waar ik woon, zijn de receptingrediënten het hele jaar door verkrijgbaar. Omdat het gerecht appels bevat, heb ik de neiging om het als een typisch herfst- en wintergerecht te beschouwen. Maar zoals ik nu leer, is het ook geweldig voor koele late lentedagen en daarna.

Wat is braden precies?

Wat betekent het smoren van een groente?

Stoven wordt een gecombineerde kookmethode genoemd, dat wil zeggen dat er twee verschillende bereidingstechnieken zijn. Het houdt in dat je iets (meestal vlees of groenten) op hoge temperatuur schroeit of sauteert, vervolgens vloeistof toevoegt en het op laag vuur aan de kook brengt.

Het doel is om smaak te creëren door op hoog vuur te koken en vervolgens door langzaam sudderen een superzachte textuur te garanderen.

Technisch gezien wordt de kool zelf in dit recept alleen gestoofd. Maar eerst worden de uien bruin, wat de smaak van het hele gerecht verdiept.

Een witte pot bevat gebakken uien.

Zodra de uien een beetje bruin zijn, voeg je kool, appels, azijn, zout en bouillon toe aan je pot. Deze ingrediënten worden ongeveer 45 minuten gestoofd, of tot ze zacht en smaakvol zijn.

Ingrediënten Gestoofde Rode Kool

Dit recept heeft een mooie en korte ingrediëntenlijst. Dit is wat je nodig hebt.

rode kool

Je hebt een enkele kop rode kool nodig om het recept te maken. Het moet klein of middelgroot zijn.

Koolkoppen kunnen variëren van nauwelijks groter dan een gesloten vuist tot de grootte van een mensenhoofd. Gebruik iets er tussenin. Na het uitboren en dun snijden of versnipperen, zou je ongeveer 1 3/4 lbs voorbereide kool moeten hebben.

Appels

Dit recept voor gesmoorde rode kool is gebaseerd op de koolcomponent van quinoa bowls met gestoofde rode kool, tofu en spruitjes in mijn kookboek, Vermogen platen.

Ik had gestoofde kool geprobeerd voordat ik dit recept maakte, maar toen ik het voor het boek testte, voegde ik appels toe voor extra zoetheid, voeding, textuur en smaak. Ik hield van de toevoeging; het gaf meer complexiteit aan de kool en fleurde alle zoet/zoute tonen in het recept op.

Ik heb sindsdien appels toegevoegd aan mijn gestoofde rode kool. Elke appelsoort zou hier moeten werken, maar ik zoek over het algemeen naar Honeycrisp-, Fuji- of Gala-appels, die ik het hele jaar door in mijn koelkast heb staan.

Uien + bruine suiker

Het droge hitte-gedeelte van het koken van gestoofde rode kool houdt in dat u de uien en bruine suiker ongeveer 10 minuten sauteert, of totdat de uien zacht, zacht en bruin zijn.

Moet ik bruine suiker toevoegen? Nee, u kunt ervoor kiezen om deze weg te laten. Ik raad het echter aan. De suiker helpt de uien bruin te worden en hun smaak te versterken. Het zal ook helpen om gestoofde rode kool al zijn gewenste zoete en hartige tonen te geven.

Wat betreft de ui, ik heb dit recept gemaakt met witte, gele en rode uien. Ze werkten allemaal geweldig, dus je kunt doorgaan en gebruiken wat je hebt.

Azijn

Appelciderazijn voegt scherpte en scherpte toe aan gestoofde kool. Als je geen appelciderazijn in huis hebt, kun je ter vervanging witte wijnazijn proberen.

zout

Diamond Crystal Kosher Salt is waar ik thuis mee kook en ik gebruik tussen de 1 1/2 en 2 theelepels in dit recept.

Je moet het zout in het recept aanpassen op basis van een aantal factoren. Ten eerste, hoe zout is je groentebouillon? Een natriumarme bouillon heeft meer zout nodig, een gewone bouillon heeft mogelijk minder nodig.

Ten tweede, hoe zout is jouw zout? Diamond Crystal koosjer zout heeft minder zoutgehalte dan fijn zeezout. Als je fijn zeezout in het recept gebruikt, raad ik aan om te beginnen met 1/2 theelepel en tegen het einde van het koken naar smaak te zouten.

Groente soep

Je kunt je favoriete zelfgemaakte of in de winkel gekochte groentebouillon gebruiken om de gesmoorde kool te bereiden. Een veganistische bouillon zonder kip zal ook goed werken, net als een veganistische bouillon in kipstijl.

Als je de kool smoort, moet je misschien een extra scheutje bouillon toevoegen. Controleer de kool meerdere keren terwijl hij suddert om er zeker van te zijn dat er kookvocht in de pan zit. Er zou genoeg moeten zijn om door te gaan met het koken van de groenten, ongeveer een centimeter of twee.

Een close-up beeld van een dwarsdoorsnede van gesneden rode kool.

Moet ik rode kool gebruiken?

Helemaal niet. Groene kool zal ook goed werken in dit recept.

Alle koolsoorten zijn rijk aan voedingsstoffen. Kool is een uitstekende bron van voedingsvezels, vitamine C, vitamine K en vitamine B6.

Ik hou echter vooral van rode kool (ook bekend als paarse kool, wat volgens mij een nauwkeurigere beschrijving is).

Deze levendige kleur betekent dat kool een uitstekende bron is van anthocyanines, chemische verbindingen die de gezondheid van het hart ten goede kunnen komen en zelfs een antikankereffect hebben.

Bovendien is rode kool zo mooi om naar te kijken!

Een gekantelde foto van gesmoorde rode kool, rustend op een witte ondergrond.

Hoe gesmoorde rode kool te serveren

Ik vind dat gestoofde kool goed werkt in een heleboel verschillende maaltijden. Het is een geweldig onderdeel om toe te voegen aan je favoriete veganistische lunchkom, om te beginnen.

Gestoofde kool is ook een geweldig bijgerecht om te serveren met een favoriet plantaardig eiwit. Ik zou dit recept aanbevelen met mijn met citroenpeper gebakken tempeh, balsamico-mosterd gebakken tempeh, balsamico gebakken tofu, je favoriete seitan-brouwsel of gestoofde witte bonen.

Als je zin hebt om bij het smoren-thema te blijven, kun je de Kool proberen met mijn gestoofde linzen op toast of mijn grote pot met gestoofde bonen en boerenkool.

Nog een idee: neem een ​​bolletje gesmoorde kool met je favoriete toast of sandwich voor een nutritionele boost. Ik eet het graag met mijn broodje groente miso tahini, tempehsalade van een kwartiertje, tofu-eiersalade en linzen-tahin-wraps.

Tot slot kunt u uw favoriete salade nog lekkerder en kleurrijker maken door een kop of twee gesmoorde rode kool toe te voegen.

Ik hou van rauwe, geraspte rode kool in mijn salades, maar gekookte kool is van nature smaakvoller als salademix. Het is vooral een lekkere toevoeging aan graansalades, zoals deze Balsamico Geroosterde Bloemkool Farro Salade of mijn Citroen Bulgur Kikkererwten Salade.

Maaltijden bereiden en bewaren

Gestoofde rode kool is een makkelijk en handig gerecht voor het bereiden van maaltijden in het weekend. Het maakt ongeveer zes porties en kan maximaal vijf dagen worden bewaard in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Kool bevriest ook heel goed. Je kunt extra porties tot zes weken invriezen en ontdooien wanneer je een voedzame, kleurrijke en levendige groente nodig hebt om je maaltijden op te fleuren.

Meer favoriete groente bijgerechten

Wanneer ik verder ga dan gestoomde broccoli voor mijn dinerkanten, zijn hier enkele van de favorieten waar ik naar reik:

Een witte kom bevat gesmoorde rode kool en appels.

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Kooktijd: 55 minuten

Totale tijd: 1 uur tien minuten

Opbrengsten: 6 porties

 • 2 soeplepels olijfolie
 • 1 groot of twee middelgrote/kleine rode uien, in dunne plakjes gesneden
 • 2 soeplepels bruine suiker
 • 1-2 koffielepels zout*
 • 3 soeplepels appelcider azijn
 • 1 medium rode kool, klokhuis verwijderd en in dunne plakjes gesneden (ongeveer 1 3/4 lbs / 800 g na bereiding)
 • 2 groot Honeycrisp-, Fuji- of gala-appels, geschild, klokhuis verwijderd en in dunne plakjes gesneden
 • 1 1/2 kopjes groente soep (360ml)
 • Versgemalen zwarte peper, naar smaak
 • Verhit de olie in een grote koekenpan of pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en suiker toe en kook, onder af en toe roeren, 10 minuten, tot de ui heel zacht en helder is.

 • Roer zout, azijn, kool, appel en bouillon erdoor. Breng de bouillon aan de kook. Zet het vuur laag, dek af en laat 45 minuten sudderen, tot de kool heel zacht is. Roer alles meerdere keren tijdens het koken.

 • Kruid de kool met peper, proef en pas eventueel het zout of de azijn aan. Serveren.

*De hoeveelheid zout die je nodig hebt, hangt af van het zoutgehalte van je bouillon en ook van het soort zout dat je gebruikt. Ik gebruik 1 1/2-2 theelepels Diamond Crystal Kosher Salt, dat zo zout is als 1 theelepel fijn zeezout. Je kunt beginnen met 1 theelepel, proef de sintel koolen voeg zout naar smaak toe.
Een witte schaal is gevuld met groenten. Het ligt op een wit oppervlak.

Ik heb de afgelopen weken nogal wat potten van deze kool gemaakt en ik ben blij dat ik er nog een paar in mijn vriezer heb. Ik ga dit weekend de gebruikelijke mueslipotten en saus-/dressingpotten maken, en het zal precies zijn wat nodig is om ze te serveren.

Ik hoop dat je ook geniet van dit eenvoudige en voedzame ingrediënt. Goedendag bult!

xo

Gena Hamshaw

Source link

Related Articles

Back to top button