lemon cake

Mijn favoriete vegan tempeh bacon recept

Dit is mijn favoriete tempeh “bacon” recept, een zoute en rokerige basis in mijn sandwiches, wraps, salades, ontbijtborden, enz. Deze tempeh is veelzijdig, gemakkelijk te maken en een geweldige bron van veganistische eiwitten.

Twee kleine bakplaten zijn bekleed met bakpapier en reepjes vegan tempeh "spek."

Basisvoedsel en plant basics gaan door!

Mocht je de leespost van dit weekend gemist hebben, ik heb zaterdag de griep opgelopen. Ik stuiter terug, mede dankzij de Tamiflu waarvoor ik me kwalificeerde toen ik naar de eerste hulp ging. Maar de eerste dagen waren moeilijk en ik voelde me ook niet mezelf in de dagen voorafgaand aan de ziekte.

Dus ik was enorm dankbaar dat ik een aantal van mijn favoriete veganistische tempeh-bacon in mijn koelkast had staan.

Mijn partij tempehbacon maakte zelfgemaakte veganistische BLT’s gemakkelijk als ik niet de energie had om nog een lunch te maken. En het was een geconcentreerde bron van veganistische eiwitten die ik tijdens het herstellen tot zelfgemaakte soep kon verkruimelen.

Spek tempeh is iets waar ik nonchalant naar verwijs op deze blog. Heb je net tofu scramble gemaakt? Voeg wat tempehspek toe. Maak je hasj van aardappelen of spruitjes? Spek tempeh om te redden. Wil je smaak en een vleugje smaak toevoegen aan een verder eenvoudige salade? Het is bacontempeh.

Maar ik heb hier nooit echt mijn favoriete recept of proces voor het maken van tempehbacon gedeeld. Nu ik meer dan ooit naar dit recept grijp, vond ik het tijd om het te delen.

Groene asperges werden afgetopt met een verkruimelde kruidentempeh "spek."

Wat is Bacon Tempeh?

Goede vraag. Bacon tempeh lijkt veel op “nooch” of cashew-kaas omdat het een voedsel is waar levenslange veganistische eters soms gedachteloos naar verwijzen.

Mensen die nieuw zijn in plantaardig eten, kunnen daarentegen in de war raken als ze erover horen.

“Bacon” tempeh is een tempehbereiding die doet denken aan spek in zijn zoute en rokerige smaakprofiel. Het kan worden gebruikt in recepten die vergelijkbaar zijn met gewoon spek: verkruimeld, gehakt of in reepjes.

Wat is tempé?

Voor degenen onder u die niet bekend zijn, tempeh is een veganistisch eiwit op basis van soja.

In tegenstelling tot tofu, dat ook van sojabonen wordt gemaakt, is tempeh dicht en heeft wat textuur. Je zult kunnen zien dat het is gemaakt van een hele bonencake. Aan de andere kant wordt tofu gemaakt van bonen die zijn gemalen, gekookt, omgezet in soja “melk” en vervolgens gecoaguleerd.

Tempeh heeft een aardse smaak. Het kan bitter zijn, wat minder wordt als je het stoomt voordat je het marineert en kookt.

Tegenwoordig stoom ik mijn tempeh bijna altijd voordat ik hem kook. Ik vind stomen echter geen noodzakelijke stap bij het maken van tempehbacon. De tempeh wordt hier zo dun gesneden en met zoveel smaak gemarineerd dat je geen bittere smaak meer proeft in de afgewerkte reepjes.

Gezondheidsvoordelen van Tempeh

Tempeh is een van de meest voedingsrijke kruideningrediënten. Het is vooral een uitstekende bron van plantaardige eiwitten.

Een portie tempeh van 3 ons bevat ongeveer 17 gram eiwit. Als geregistreerd diëtist adviseer ik veel van mijn voedingsklanten om te streven naar ongeveer 20 gram eiwit per maaltijd (een aanbeveling die kan worden verhoogd of verlaagd, afhankelijk van de unieke behoeften van een persoon). 17 gram is een belangrijke bijdrage aan het eiwitgehalte van elk bord!

Tempeh is ook een goede bron van voedingsvezels, wat de gezondheid van het hart en de spijsvertering ten goede kan komen. En het bevat een kleine hoeveelheid zink, wat wordt geassocieerd met een sterke immuunfunctie.

Tempeh bevat weinig natrium en verzadigd vet en is cholesterolvrij. Dit maakt het een uitstekende eiwitbron voor mensen die te maken hebben met hartaandoeningen of hoge bloedlipiden.

Een glazen pot is gevuld met een donkerbruine marinade.

Hoe maak je bacon tempeh

Gelukkig is het proces om bacontempeh te maken eenvoudig.

Je begint met het mengen van een marinade van 5 ingrediënten. Vervolgens snijd je je blok tempeh in reepjes.

Tempeh kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van waar je het koopt. In de Verenigde Staten wordt het meestal verkocht in rechthoekige blokken van 7,5 of 8 oz.

Ik snij mijn tempeh graag in de breedte langs deze blokken, in korte reepjes. Als je wilt, kun je het ook in de lengte doorsnijden.

Hoe dan ook, ik raad strips van ongeveer 1/4 inch dik aan.

Een close-up beeld van een plantaardig eiwit, gemarineerd in een donkere amberkleurige saus.

Zodra je tempeh in plakjes is gesneden, moet je hem in de marinade dopen.

Ik marineer mijn tempeh meestal in een glazen pot met een luchtdicht deksel. Uiteindelijk bewaar ik de tempeh in de koelkast terwijl het marineert, en het strakke deksel op deze container maakt het voor mij gemakkelijk om de tempeh voorzichtig te schudden om de marinade te verspreiden.

Het is echter ook goed om de tempeh te marineren in een ondiepe rechthoekige of vierkante ovenschaal en deze tijdens het marineren af ​​te dekken met een doek, folie of plasticfolie.

In een ovenschaal liggen reepjes van een veganistisch eiwit, gemarineerd in een diepe ambermarinade. De schotel ligt op een witte ondergrond.

Afgedekte tempeh kan slechts 2 uur of maximaal 48 uur in de koelkast marineren. Ik laat het bijna altijd een nachtje marineren, omdat tempeh op die manier de meeste smaak opneemt. Als twee uur de tijd is die je hebt, is 2 uur voldoende.

Vervolgens kook je het tempeh-spek in een oven van 400 ° F gedurende ongeveer 20-25 minuten, waarbij je de reepjes halverwege het koken een keer omdraait.

Een vel wit perkamentpapier werd gebruikt om donkerbruine veganistische tempeh-plakjes te koken "spek."

Wanneer het tempeh-spek uit de oven komt, moet het bruin zijn, knapperig aan de randen en klaar voor al je bacon-waardige veganistische recepten.

Hoe Tempeh Bacon te serveren

Wat kunnen sommige van deze recepten zijn?

Ik heb het gevoel dat ik mijn tempeh bacon in en op zo ongeveer alles gebruik. Het komt vaak voor in mijn lunchbroodjes en -wraps. Lekker verkruimeld over een vegan soep of salade.

Spek tempeh is natuurlijk de perfecte begeleider van tofu scramble, en het past goed bij zoveel andere ontbijtgerechten. Ik doe het graag op avocado- of hummustoast in het bijzonder.

Hier zijn enkele andere recepten waar je tempeh-bacon graag in leeft:

Salades

Soepen

Ontbijten

Pasta

Broodjes en wraps

Dat is natuurlijk net wat in je opkomt. Er zijn zoveel andere mogelijkheden voor tempeh bacon.

Onthoud ook dat in plaats van het in een goed recept te gebruiken, je tempehbacon eenvoudig kunt toevoegen aan elk voedsel of elke maaltijd die een beetje plantaardig eiwit zou kunnen gebruiken.

Zoals je hieronder kunt zien, verkruimel ik het heel graag over gestoomde, geroosterde of vers gebakken groenten. Het kan broccoli of broccolini zijn, snijbiet of spinazie, gestoomde aspergetips, gebakken courgette of een gemasseerde boerenkoolsalade.

Een rond, wit bord bevat vers gekookte aspergepuntjes. Het ligt op een wit oppervlak.

Hoe bewaar je tempeh bacon?

Spek tempeh kan maximaal vijf dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard, of je kunt het maximaal zes weken invriezen. Het blijft heel goed!

Om opnieuw op te warmen, kunt u de plakjes tempeh bacon opwarmen op laag vuur in een koekenpan met antiaanbaklaag. Je kunt ze ook ongeveer 5 minuten opwarmen in je airfryer of oven op 350.

Vier Tempeh

Tempeh is in de loop van de tijd mijn favoriete plantaardige eiwit geworden. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om ervan te genieten, en ik zal mijn ervaringen hier blijven delen.

Ondertussen een paar van mijn andere favoriete eenvoudige tempeh-bereidingen:

Twee kleine bakplaten zijn bekleed met bakpapier en reepjes vegan tempeh "spek."

Voorbereidingstijd: 5 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Marineertijd 2 uur

Totale tijd: 2 uur 30 minuten

Opbrengsten: 4 porties

 • 6 soeplepels Bragg Vloeibare Aminos, sojasaus of tamari (90 ml)
 • 1/4 Afgehakt appelcider azijn (60 ml)
 • 1 1/2 soeplepels avocado-olie
 • 4 koffielepels Ahornsiroop
 • 2 koffielepels gerookte paprika
 • 8 ons tempeh, kruiselings in dunne reepjes (1/4 inch) gesneden (225g)
 • Schik de tempehreepjes in een rechthoekige schaal of bewaarbak. Het is goed als ze elkaar een beetje overlappen.

 • Klop in een kleine mengkom de tamari, azijn, olie, ahornsiroop en paprika door elkaar. Giet deze marinade over de tempehreepjes. Kantel de container om alle stroken met de marinade te bedekken. Dek de container af en plaats deze voor minimaal 2 uur en maximaal 48 uur in de koelkast.

 • Verwarm je oven voor op 400 ° F. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de tempehreepjes uit hun marinade en leg ze op de bakplaat.

 • Kook de tempehreepjes 10 minuten, draai ze om en bak ze nog eens 10-15 minuten, of tot ze goudbruin en krokant zijn aan de randen. Gebruik in recepten of bewaar tot 6 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Ik heb een paar dagen geleden de laatste van mijn partij tempehbacon opgemaakt, maar ik heb al plannen om er dit weekend nog een te marineren (hopelijk maak ik tofu of roerei). Dit is een van die voedingsmiddelen die ik bijna elke week maak, en ik ben niet van plan binnenkort te stoppen.

Misschien wordt het ook voor jou een basiseiwit waar je terecht kunt als je een snel en smakelijk dieet nodig hebt. Ik hoop het!

xo

Gena Hamshaw

Source link

Related Articles

Back to top button