lemon cake

Vegan Gele Kaassaus | Volledige hulp

Deze veganistische gele kaassaus heeft een melige textuur en is zo veelzijdig. Gebruik het op nacho’s, gebakken aardappelen, gestoomde broccoli of stoofschotels. Het is ook een perfecte veganistische tosti!

Een glazen pot bevat gele vegan cheddar kaassaus.

Dag vrienden. Ik voel nog steeds de beperkte mogelijkheden en de innerlijke aantrekkingskracht terwijl ik aan mijn manuscript werk en de golf van al het andere meega.

Velen van jullie hebben me gevraagd naar weekendleesboeken, en maak je geen zorgen, ze gaan nergens heen. Ik kom er zo snel mogelijk op terug. Op dit moment kan ik alleen doen wat ik kan.

Ondanks dat alles ben ik in ieder geval consistent met mijn wekelijkse maaltijdvoorbereiding. Het verzorgen van lunches en diners voor de week geeft me zoveel rust. En ik ontdekte onlangs dat deze veganistische gele kaassaus een held is voor het bereiden van maaltijden.

De saus is niet nieuw. Het is bijna exact dezelfde mix die ik gebruik om mijn favoriete veganistische tosti’s te maken. In het weekend had ik trek in een gepofte aardappel met kaassaus, en vroeg me af of het zo zou werken – als smaakmaker in plaats van als sandwichvulling.

Het is echt. Bovendien is het gemakkelijk te maken en gezonder dan sommige van de veganistische kazen op de markt. Je kunt het op allerlei manieren gebruiken, en ik ben er nu zo aan verslaafd dat ik vond dat het een apart artikel verdiende.

Wat is gele kaassaus?

Eerlijk gezegd wist ik niet zo goed hoe ik het moest noemen. Cheddarsaus? Het is niet zo sterk als cheddar, maar het is niet te ver weg. Denk aan milde cheddar en Amerikaanse kaas – het zit ergens in die smaakzone.

De kaassaus is dikker en minder vloeibaar dan veel van mijn andere sauzen, en dat is ook de bedoeling. Het is een beetje kleverig en kleverig, waardoor het op kaas lijkt.

Een gepofte aardappel rust op een klein wit bordje tegen een marmeren ondergrond. Het is bedekt met een romige vulling.

Hoe maak je veganistische gele kaassaus

Dit is een van de weinige romige sauzen in mijn kookarsenaal die niet is gemaakt met gemengde cashewnoten! (Goed nieuws voor mensen met allergieën voor cashewnoten of noten.)

In plaats daarvan gebruik ik een niet-zuivelmelkbasis. De melk moet ongezoet zijn. Mijn favoriet is havermout of soja, maar ik heb ook ongezoete amandel- en cashewmelk in het recept gebruikt en dat werkt ook goed. Door de tahin krijgt de saus wat meer smeuïgheid.

De bron van kleverige, rekbare consistentie in kaassaus is een mengsel van bloem (1/4 kop) en maizena (1 eetlepel).

Een blender bevat niet-zuivelmelk. Het rust op een wit marmeren oppervlak.

Je begint met het mengen van de ingrediënten voor de saus in een snelle blender tot een gladde massa.

Vervolgens verwarm je het mengsel in een pan op middelhoog vuur. Het is belangrijk om constant te roeren met een lepel of garde terwijl je gaat, zodat de saus geen klontjes vormt als deze indikt.

Pas op, de saus zal snel indikken! Het wordt heel vloeibaar, heel vloeibaar en dan ineens een beetje dikker. Als het klaar is, zal de textuur glad, glanzend en smeltend zijn.

In een metalen pan wordt een vegan cheddar kaassaus bereid.

Variaties en vervangingen

Afhankelijk van uw gezondheidsbehoeften of voedselallergieën/gevoeligheden, zijn er een paar ingrediënten die u in het recept wilt vervangen.

Tahin

Als je een sesamallergie hebt, kun je cashewboter gebruiken in plaats van tahini, dat werkt prima. Als u allergisch bent voor zowel noten als zaden, kunt u proberen 1/4 kopje veganistische roomkaas op basis van tofu (zoals tofutti) te gebruiken.

Bloem voor alle doeleinden

Je kunt de glutenvrije kaassaus gemakkelijk maken met een glutenvrije bloemmix voor alle doeleinden. Ik ben dol op King Arthur’s Measure for Measure-meel.

Maïszetmeel

Maïszetmeel kan worden vervangen door arrowroot of de dubbele hoeveelheid tapiocazetmeel. Beide zullen goed werken.

Maaltijden bereiden en bewaren

Uiteraard is deze saus er een die ik graag vooruit maak. Maar hoe zit het met bewaren en opwarmen?

De kaassaus is maximaal vijf dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Het kan ook maximaal zes weken worden ingevroren. Het recept maakt in totaal ongeveer anderhalve kop.

De kaassaus zal flink stollen als je hem bewaart. Het is echter niet moeilijk om het terug te brengen tot een smeltende, sausachtige consistentie. Om dit te doen, verwarm je de saus eenvoudig in een pan op laag vuur en voeg je een beetje plantaardige melk toe om hem zacht te maken.

Roer constant terwijl je de saus verwarmt, totdat deze terugkeert naar zijn oorspronkelijke consistentie.

Een kom gestoomde broccoli is omhuld met een vegan cheddar kaassaus.

Wat kan ik doen met gele kaassaus?

Wat ik zo leuk vind aan deze saus is zijn veelzijdigheid. Niets is het waard om elke week maaltijden te bereiden dan een component die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Voor mij houdt dit in:

 • Hummus of dipsauzen die kunnen worden verwerkt tot snacks met rauwe groenten of friet, broodbeleg of een vulling voor een zuivelvrije quesadilla
 • Sauzen om te combineren met graanschalen of graan- en bonenpannen, salades, enz.
 • Gestoofde linzen of gekookte bonen om te combineren met ontbijtgranen, toast, groenten, enz.
 • Pastasalades of graansalades die als snelle lunch of als diner kunnen dienen
 • Gebakken tofu en tempeh om aan alles en nog wat eiwitten toe te voegen: ontbijttaco’s, lunchwraps, bowls, salades, dinerborden of zelfs als toppings voor soep.

Gele kaassaus valt gemakkelijk in deze categorie. Hier zijn enkele manieren om het de hele week door te gebruiken:

Dit is slechts een startpunt. Er zijn hier zoveel meer mogelijkheden. Ik ga beginnen met het bewaren van een pot vol kaassaus in mijn koelkast of vriezer voor alle gelegenheden.

Een glazen pot bevat gele vegan cheddar kaassaus.

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Totale tijd: 15 minuten

Opbrengsten: 1.5 kopjes

 • 1 1/2 kopjes ongezoete haver-, soja-, amandel- of cashewmelk (360ml)
 • 1/4 Afgehakt voedingsgist
 • 2 soeplepels tahin (30 g; vervangende cashewboter)
 • 1/4 Afgehakt ongebleekt meel voor alle doeleinden (35g)
 • 1 theelepel maizena of arrowroot poeder (10 g; vervang 2 eetlepels tapiocazetmeel)
 • 3/4 theelepel fijn zeezout
 • 1/2 theelepel Mosterdpoeder
 • 1/2 theelepel zoete paprika
 • 1/2 theelepel uien poeder
 • 1/4 theelepel Kurkuma
 • Kneep vers gemalen zwarte peper
 • Mix alle ingrediënten in een blender tot een gladde massa. Breng dit mengsel over in een middelgrote pan.

 • Verwarm de kaassaus op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren met een garde of lepel. Verwarm nog 5 minuten of tot de saus snel indikt. Roer tussendoor krachtig, zodat de kaassaus geen klontjes vormt. Als de saus er dik, glad en een beetje glanzend uitziet, is hij klaar.

 • Gebruik de kaassaus direct of bewaar deze voor toekomstig gebruik.

Ik had geen goede voornemens voor het nieuwe jaar in januari, maar probeerde vanaf het begin meer alledaagse nietjes te maken. Ik schrik er niet voor terug om veganistisch vlees of bevroren voorgerechten of wat voor gemakken dan ook te kopen wanneer ik maar wil.

Maar ik ben dol op zelfgemaakte dressings, sauzen en dipsauzen. En ik maakte thuis veganistische kaas lang voordat kopen in de winkel echt een goede optie was.

Deze gele kaassaus wordt nu toegevoegd aan mijn recept voor Cashew Cheese, Tofu Feta en Melty Vegan Cashew Mozzarella als een zuivelvrije kaas waar ik week in week uit op kan vertrouwen. En ik ben er echt blij mee.

Ik hoop dat je het recept ook nuttig vindt. En ik ben zo weer terug, met wat gedachten voor de NEDA-week en nieuwe voedingsmiddelen.

xo

Gena Hamshaw

Source link

Related Articles

Back to top button