chipotle sauce

Zelfgemaakte Vegan Karnemelk | Volledige hulp

Veganistische karnemelk is de truc om perfecte veganistische muffins, cakes, pannenkoeken, maïsbrood, koekjes en andere snelle broden te maken. Leer hoe je het maakt met dit eenvoudige recept!

De helft van een gesneden citroen ligt naast een glazen pot gevuld met veganistische melk.

Ik ben dol op alle gebakken goederen die als snel brood zijn geëtiketteerd.

Deze omvatten muffins, scones, maisbrood, wafels en pannenkoeken, bananenbrood en courgettebrood, veel cakes, brownies, koekjes, enz.

Al deze smakelijke broden gebruiken chemisch rijzen. Ze rijzen door de chemische reacties die optreden wanneer een rijsmiddel – meestal bakpoeder, bakpoeder of een combinatie van beide – aan het deeg wordt toegevoegd.

Zuren spelen een sleutelrol bij het in staat stellen van rijsmiddelen om hun werk te doen in gebakken goederen. Dit is de reden waarom karnemelk zo’n nuttig ingrediënt is in gebakken goederen die bakpoeder of bakpoeder bevatten.

Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik een e-mail of DM heb ontvangen met de vraag of ik een veganistisch karnemelkrecept of idee heb. Gelukkig wel, en het kan niet eenvoudiger.

Wat is karnemelk?

Ik zal de eerste keer dat ik karnemelk proefde nooit vergeten.

Ik was misschien acht of negen jaar oud en ik was bij mijn oma. Ik zag wat ik dacht dat een liter melk in de koelkast was.

Ik opende het, schonk mezelf een glas in, nam een ​​grote slok en merkte meteen dat ik het in de gootsteen spuugde.

Natuurlijk leek het me dat de melk bedorven was. Het was dik, een beetje klonterig en behoorlijk zuur.

In feite was het een liter karnemelk. Ik was verbijsterd dat iemand vrijwillig zo’n product in de winkel zou kopen.

Mijn oma legde me uit dat karnemelk een goed ingrediënt was voor pannenkoeken en om mee te bakken. Sommige mensen, vertelde ze me, dronken het graag puur.

Dat laatste viel me tegen. Zelfs toen was ik gefascineerd door bakken en herinner me dat ik nieuwsgierig was naar deze mysterieuze vloeistof en zijn rol bij het maken van zelfgemaakte lekkernijen. Ik wist niet hoeveel ik op een dag op een veganistische versie zou gaan vertrouwen.

Karnemelk is het bijproduct van het maken van boter. Wanneer je genoeg room opklopt of karnt, krijg je boter, die bestaat uit het vet en eiwit in de room.

Je eindigt ook met een vloeistof. Het bevat water, melkeiwitten, suiker in de vorm van lactose en een beetje vet. Deze vloeistof kan karnemelk worden.

In het verleden, toen mensen thuis routinematig boter karnden, lieten ze de resterende vloeistof blijkbaar een nacht op kamertemperatuur staan. Het zou gisten, indikken en in karnemelk veranderen.

Tegenwoordig wordt commerciële karnemelk gemaakt door magere of magere melk te pasteuriseren en vervolgens culturen toe te voegen die een gecontroleerd fermentatieproces initiëren. Het fermentatieproces zet lactose om in melkzuur, wat resulteert in een kenmerkende zure karnemelk.

Overigens zorgt de omzetting van lactose in melkzuur ervoor dat karnemelk minder lactose bevat dan gewone melk. Het is beter te verdragen voor mensen met lactose-intolerantie dan gewone melk.

Zo maak je vegan karnemelk

Gelukkig is het proces om thuis veganistische karnemelk te maken veel minder complex dan traditionele of commerciële manieren om gewone karnemelk te maken!

In feite is het zo simpel als het toevoegen van een zuur – mijn voorkeur gaat uit naar vers geperst citroensap – aan niet-zuivelmelk.

Een citroen wordt geperst in een glazen pot gevuld met melk.  Het ligt op een wit oppervlak.

Dat is het, echt en echt. Dit “recept” is niet zozeer een recept als wel een methode en een verhouding: een eetlepel zuur voor elke kop veganistische melk.

Nadat je het zuur aan de niet-zuivelmelk hebt toegevoegd, laat je het mengsel minstens vijf minuten staan. Gedurende deze tijd stolt het en wordt het iets dikker.

Een overhead afbeelding van melk in een glazen kom.

Op dit punt is de melk klaar om aan gebakken goederen te worden toegevoegd. Je kunt het ook maximaal drie dagen bewaren in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Welk type niet-zuivelmelk is het beste voor veganistische karnemelk?

In de loop der jaren heb ik zelfgemaakte veganistische karnemelk gemaakt met de meeste soorten plantaardige melk. Ondanks het feit dat gewone karnemelk relatief weinig vet bevat, vind ik de beste veganistische melkopties die met een iets rijkere textuur.

Ik gebruik meestal gewone/ongezoete sojamelk om mijn zelfgemaakte veganistische karnemelk te maken. De rest van de tijd neem ik havermelk.

Dat gezegd hebbende, ik heb ook succes gehad met amandel- en cashewmelk. Ik raad aan om een ​​iets dikkere amandelmelk te kiezen (denk aan Califia Farms) in plaats van een dunnere textuur (bijv. Almond Breeze).

Plantaardige melksoorten die ik niet aanbeveel voor het maken van veganistische karnemelk zijn vlas (te dun) en hennep (te duidelijk hennepsmaak).

Welk type zuur kan ik gebruiken in veganistische karnemelk?

In de loop van de tijd ben ik er de voorkeur aan gaan geven vers geperst citroensap in mijn veganistische karnemelk te gebruiken.

Azijn zal echter ook goed werken voor het recept. Ik gebruik regelmatig appelciderazijn of witte azijn om thuis vegan karnemelk te maken.

Een van de voordelen van deze bereiding is dat je kunt gebruiken wat je in je koelkast of voorraadkast hebt, om op elk moment veganistische karnemelk op te kloppen om te koken.

Een glazen pot zelfgemaakte veganistische karnemelk staat op een wit oppervlak.

Veganistische karnemelk bewaren

Omdat het maar een paar minuten duurt om vegan karnemelk te maken, maak ik meestal maar de hoeveelheid die ik per keer nodig heb.

Als je echter heel vaak kookt, kun je ervoor kiezen om een ​​paar kopjes veganistische karnemelk per keer te maken. Sommige kun je direct gebruiken en de rest bewaren.

Veganistische karnemelk is maximaal drie dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Ik bewaar het meestal in een glazen pot.

Een mengkom bevat bloem, gesmolten boter en een garde.

Waarom laat karnemelk snelle broden rijzen?

Als je een kopje veganistische karnemelk klaarmaakt, vraag je je misschien af ​​waarom het veganistisch gebak, pannenkoeken en wafels helpt rijzen.

Het antwoord is dat zuiveringszout, een veelgebruikt chemisch rijsmiddel bij het bakken, een basis is.

Wanneer zuiveringszout wordt gecombineerd met een zuur, waaronder deze vegan karnemelk, neutraliseert het zuur de base. Bij deze neutralisatiereactie ontstaat koolstofdioxide.

Kleine belletjes CO2-gas helpen gebakken goederen te rijzen, op te blazen en de kauwende lekkernijen te worden die we graag eten.

Een klein dessertbordje bevat vegan bananen-notenmuffins.  Twee zijn intact, in hun voering, terwijl een derde in tweeën is gebroken.

Opgemerkt moet worden dat zuiveringszout een van de twee gebruikelijke chemische rijsmiddelen is bij het bakken. De andere is bakpoeder.

Bakpoeder bevat, in tegenstelling tot bakpoeder, al een zwak poedervormig zuur. Het is meestal een combinatie van monocalciumfosfaat en natriumzuurpyrofosfaat of natriumaluminiumsulfaat.

Omdat bakpoeder al wat zuur bevat, kan het lichtheid creëren en gebakken goederen optillen zonder dat er zuur (zoals citroensap of azijn) aan het beslag hoeft te worden toegevoegd.

In al mijn bakervaringen heb ik gemerkt dat ik de beste resultaten krijg als ik een combinatie van bakpoeder en bakpoeder gebruik. Ik gebruik meestal een 1:2 verhouding van soda tot poeder.

En ik kook bijna altijd met mijn veganistische karnemelk om de baking soda in het recept te activeren en de lift die mijn twee rijsmiddelen creëren te verbeteren.

Een drielaagse vanillecake zit op een rond bord.  De taart is in plakken gesneden en versierd met witte botercreme frosting.

Overigens betrap ik mezelf er vaak op dat ik mensen vertel dat het niet nodig is om eieren te vervangen in veel veganistisch gebak.

Het is waar dat het gebruik van een lijnzaadei of aquafaba in bepaalde recepten voordelig kan zijn. Maar ik heb veel geluk gehad met het maken van snelle broden zonder eivervangers.

Ik denk dat een deel van mijn succes bij het omzeilen van eivervangers het vermogen is om lichtheid te creëren – vaak geholpen door het gebruik van eieren bij conventioneel bakken – met de juiste combinatie van rijsmiddelen en zuur.

De vegan karnemelk draagt ​​enorm bij aan dit resultaat!

Een bovenaanzicht van aardbeienscones op een bakplaat van wit perkament.

Hoe vegan karnemelk te gebruiken

In tegenstelling tot gewone karnemelk, zou ik niet aanraden om alleen veganistische karnemelk te drinken.

Ik raad het echter aan voor al je snelle broodbehoeften. Hier is een voorbeeld van recepten die er een leuke kick van zullen krijgen:

Mijn bakarchief zal je nog veel meer ideeën geven – en natuurlijk hoop ik dat je veel creatieve en persoonlijke toepassingen zult vinden voor dit handige nietje.

De helft van een gesneden citroen ligt naast een glazen pot gevuld met veganistische melk.

Kooktijd: 5 minuten

Totale tijd: 5 minuten

Opbrengsten: 1 Afgehakt

  • 1 theelepel vers geperst citroensap (vervanger voor appelciderazijn)
  • 1 Afgehakt gewone, ongezoete soja-, haver-, amandel- of cashewmelk
Een stapel bosbessen maïsmeel veganistische pannenkoeken.

Het is geen geheim dat bakken een van mijn grootste geneugten is. Steeds vaker maak ik grappen over het stoppen met al die verschillende dingen die ik doe om een ​​veganistische bakkerij te openen.

Ik betwijfel of dat in de kaarten zit, althans niet op korte termijn. Maar ik kan hier in mijn huis een gestage afwisseling van zoete, geurige, lichte en luchtige snelle broden en lekkernijen blijven creëren.

Ik hoop dat deze gemakkelijke veganistische karnemelk jou helpt hetzelfde te doen.

xo

Gena Hamshaw

Source link

Related Articles

Back to top button